Proste pomysły na szybkie gotowanie na urlopie

26 lipca


Mimo, że uwielbiam gotować, podczas wakacji bardzo lubię odwiedzać też restauracje. Najlepiej takie, które serwują kuchnię regionalną lub nowoczesną albo połączenie obydwu. ;) Jednak nie w każdej miejscowości wypoczynkowej znajdziemy miejsca godne odwiedzenia. Także podczas podróży, jedzenie w przydrożnych zajazdach czasem może być ryzykowne. 

Niezależnie od powodów, czasem chcemy zjeść na urlopie coś, co sami przyrządziliśmy, najlepiej z małym nakładem czasu i wysiłku. No i najważniejsze, żeby to było jednak coś smaczniejszego niż kupne pulpety ze słoika! Wychodząć naprzeciw tym potrzebom mam dla was 5 różnych propozycji na dania, które zrobimy w kilka minut i co najważniejsze bez gotowania, wystarczy tylko wrzątek.

Wszystkie dania można dowolnie modyfikować wg własnego uznania. Bazą do tych bardziej treściwych są azjatyckie, błyskawiczne makarony instant i kuskus. Makaron błyskawiczny może brzmieć dosyć groźnie i kojarzyć się z zupką chińską nafaszerowaną glutaminianem sodu, ale nie bójcie się, to nic z tych rzeczy. W swoich przepisach wykorzystałam ten i ten makaron. Obydwa mają bardzo dobre składy w których jest tylko mąka, woda, sól, kurkuma i w warzywnym oczywiście trochę suszonych warzyw. 

Wszystkie składniki oprócz makaronu podaję "na oko" bo przecież w wakacje nie będziemy się bawić w dokładne odmierzanie. ;)


Makaron we włoskim stylu

Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu instant
  • mały słoiczek pesto
  • kulki mozarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pestki słonecznika
  • oliwa
  • sól
  • suszona bazylia

Makaron zalewamy wrzątkiem na czas podany na opakowaniu. Przygotowujemy pozostałe składniki: odsączamy mozarellę z zalewy, kroimy pomidorki. 

Odcedzony makaron mieszamy z pesto, solimy jeżeli chcemy go bardziej doprawić a następnie dodajemy resztę składników: pomidorki, mozarellę, pestki słonecznika, suszoną bazylię. Jeśli danie jest zbyt suche polewamy oliwą.


Sałatka makaronowa w słoiku

Składniki (2 porcje):

  • 200 g makaronu instant
  • trochę szynki i sera żółtego
  • mały słoik lub puszka kukurydzy lub groszku
  • czosnek suszony
  • bazylia suszona
  • jogurt grecki
  • sól

Makaron zalewamy wrzątkiem na czas podany na opakowaniu. Przygotowujemy pozostałe składniki: kroimy szynkę, ser, odsączamy warzywa.

Odcedzony makaron mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu greckiego, czosnkiem i solą. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoików i zabieramy ze sobą w podróż.



Kuskus z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki (2 porcje):

  • mieszanka sałat
  • pół szklanki kuskusu
  • mały słoiczek lub puszka ciecierzycy
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pestki dyni
  • sól

Kuskus wkładamy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Gdy woda się wchłonie, rozdrabniamy kaszę widelcem.

Suszone pomidorki kroimy na drobne kawałki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Odcedzamy ciecierzycę. Dodajemy suszone pomidory i ciecierzycę do kuskusu, mieszamy.

Na talerze nakładamy sałatę, kuskus i pomidorki koktajlowe. Posypujemy pestkami dyni.


Na koniec dwie, ekspresowe przekąski, które możecie zabrać ze sobą w słoikach.

Nocna owsianka na plaży

Składniki (1 porcja):

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka chia
  • rodzynki lub inne bakalie
  • owoce

Owsiankę zaczynamy przyogotywać dzień wcześniej. Do słoika wsypujemy płatki z chia, zalewamy mlekiem i mieszam. Odstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy lodówki, przez jedną noc mleko także może postać.

Następnego dnia rano dodajemy bakalie i owoce.


Koktajl jogurtowy

Ręczny blender zajmuje niewiele miejsca, a taki koktajl zrobiony samodzielnie będzie o wiele lepszy (i tańszy) niż kupiony w budce obok plaży. Jeżeli jednak nie macie blendera lub nie chcecie go ze sobą zabierać, równie dobrze owoce można wymieszać z jogurtem. Jogurt, szczególnie w połączenia z chia lub mielonym siemieniem, jest bardzo wartościowy na wyjazdach, ponieważ wspomaga nasz układ trawienny.

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • dowolne owoce
  • opcjonalnie: chia lub zmielone siemię lniane

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe! :)

Jak widać, jeżeli trochę pogłówkujemy, damy radę przygotować na urlopie pyszne dania, nie tracąc przy tym zbyt wielu cennych chwil relaksu. Za mną już jeden wyjazd wakacyjny, ale za chwilę szykuje się kolejny, dlatego będę wdzięczna za jeszcze inne patenty na szybkie gotowanie. Czy macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook