Najlepsze przepisy na... ciasta

03 lipca


Kiedy przychodzą goście, warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na ciasta - takich, które zawsze wychodzą i wszystkim smakują. Poniżej przedstawiam wam moją subiektywną listę z linkami do najlepszych przepisów na ciasta. Wszystkie z nich zostały oczywiście przeze mnie (i moją rodzinę) wypróbowane, z miejsca stały się absolutnymi hitami mojej kuchni i wiem, że jeszcze nie raz do nich wrócę. Niektóre z nich są bardziej skomplikowane, inne mniej, jednak w moim odczuciu wszystkie są bardzo proste i do ich zrobienia nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych czy zdobniczych.

Uwaga! Nie znajdziecie tu przepisów dietetycznych! Dlatego dalszą część tego wpisu, czytacie na własne ryzyko. ;)



SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie

Kto nie lubi sernika to ten przepis jest dla niego! Masa serowa w niczym nie przypomina tej, którą znamy z tradycyjnego sernika. Tak jaki pisze autorka, jest przede wszystkim kremowa i rozpływa się w ustach. Do tego dodajcie jeszcze czekoladowy spód i leciutką kwaśność musu maliowego. To ciasto, które za każdym razem znika do ostatniego okruszka.

W przepisie autorka radzi piec sernik w kąpieli wodnej. Dzięki temu wyjdzie on idealnie równy i gładki. Jeżeli jednak nie macie na to ochoty, możecie pominąć ten krok. Oczywiście ciasto wyjdzie wtedy bardziej "pofalowane" lub przypieczone, jednak będzie tak samo dobre.



CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

To ciasto z jabłkami ale w wydaniu zupełnie innym niż szarlotka. Mi się kojarzy z lekką, delikatną chmurką. Jest puszyste, lekkie i pięknie pachnie. Koniecznie do wypróbowania w sezonie na jabłka, kiedy chcemy upiec coś delikatniejszego niż mocne w smaku, korzenne wypieki. Dodatkowym atutem jest piękna dekoracja w postaci ponacinanych połówek jabłek.



CZEKOLADOWA CHMURA bezmączne ciasto czekoladowe

Jedno z najbardziej dekadenckich ciast w tym zestawieniu. Intensywnie czekoladowy spód rozpływający się w ustach. Na to wielka czapa kremu z serka mascarpone i bitej śmietany. Wasi goście będą was za to kochać i nienawidzić.



"SZYBKIE" PIERNICZKI

Niezawodny przepis na czas Bożego Narodzenia. Nie są to tradycyjne pierniczki, które muszą swoje odczekać aby zmięknąć, dlatego możemy je zrobić nawet kilka dni przed Wigilią. Ja piekę je nie tylko ze względu na szybkość i łatwość w robieniu - po prostu o wiele bardziej mi smakują. Z takiego ciasta bardzo łatwo powykrawamy też pierniczki w różnych kształtach, idealne do powieszenia na choinkę.



TORCIK PIERNIKOWO SEROWY z powidłami śliwkowymi i polewą z masłem orzechowym

Kolejne ciasto, które od kilku lat zawsze pojawia się u nas na Wigilię. Jest to połączenie bardzo podobnego sernika, do tego o którym pisałam na początku i ciasta piernikowego. Zanim nie spróbowałam, miałam niejakie obawy czy takie smaki będą do siebie pasować. Jednak po wypróbowaniu zwykły piernik poszedł u nas w odstawkę i mam wrażenie, że już do końca życia będę piec na Wigilię właśnie torcik piernikowo-serowy.
Kremowa masa serowa, idealnie komponuje się z korzennym piernikiem. Słodki smak przełamują powidła (mogą być też inne niż śliwkowe). A całości dopełnia zaskakująca w smaku polewa na bazie masła orzechowego.



TARTA BUDYNIOWA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

Gdybym do końca życia mogła przyrządzać ciasto z tylko jednego przepisu to byłaby to właśnie ta tarta. Ma w sobie wszystko, co w ciastach lubię najbardziej: kruchy spód, waniliowy krem (chyba już zauważyliście, że lubię kremowe ciasta) i owoce (najlepiej świeże). Można by zadać pytanie co w tym takiego nadzwyczajnego? Po pierwsze to klasyczne połączenie ciasta, kremu i owoców to sprawdzona opcja, która wszystkim smakuje. Poza tym w przypadku tego przepisu, kremowa warstwa jest idealna, właśnie taka jaka powinna być: nie za gęsta, ale też nie za lekka, jak np. mogłoby się stać w przypadku użycia tylko bitej śmietany. Za każdym razem kiedy robię tę tartę, budyniowy krem wzbudza nieodmiennie zachwyty.



CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Ostatnim razem kiedy zrobiłam to ciasto, zebrało ono oklaski. ;) To jedno z najlepszych ciast, jakie można zrobić mając do dyspozycji truskawki i rabarbar. Jest dosyć proste, jednak niezwykłości dodaje mu delikatna pianka na górze. Nie jest to krucha beza, pianka to o wiele lepsze określenie.

Ciasta warstwowe wydają się czasem trudne do zrobienia, jednak nie bójcie się tego przepisu, nie ma w nim nic skomplikowanego. Kolejne warstwy dokłada się na tą samą blachę. Najpierw pieczemy kruchy spód, potem dodajemy masę owocową, a na koniec wylewamy ubite białka. Należy tylko uważać z ilością cukru, dodaną do owoców. Ja dodałam go o wiele mniej niż w przepisie i takie w wersji mniej słodkiej, bardziej nam smakowało. Najlepiej kierować się własnym poczuciem słodkości. :)



PLACEK Z RABRABAREM I ANANASEM z dodatkiem daktyli

Zupełnie inne podejście do ciasta z rabarbarem. Gęsta, słodka masa ze świeżych i suszonych owoców. Do tego kruche ciasto i urocza dekoracja w kształcie kratki. Ten placek kojarzy mi się trochę z jesiennymi ciastami z jabłek czy śliwek. Jest domowy, mocno owocowy i pachnący. Pyszne kruche ciasto, przełożone owocami wywoła uśmiech na każdej twarzy.



NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE

Każda gospodyni powinna znać ten przepis! Możemy użyć do niego dowolnych owoców, ciasto robi się bardzo szybko, prosto i przy tym jest jeszcze pyszne. To typowe, owocowe ciasto, które kojarzy się z domem i z latem. Kiedy wiesz, że przyjdą do ciebie goście, a ty nie masz czasu szykować nic wymyślnego to to jest przepis na ten właśnie moment. Ciasto jest miękkie, biszkoptowe i owocowe. Znika z talerza w zastraszającym tempie.

Jestem bardzo ciekawa czy też macie swoje "ciasta hity", uwielbiane przez wszystkich, do których zawsze wracacie. Pomimo całkiem pokaźnej listy moich ulubieńców, chętnie jeszcze coś do niej dodam. A może któreś z prezentowanych ciast zainteresowało was na tyle, że postanowiłyście je wypróbować? :)

Zdjęcia użyte we wpisie pochodzą ze stron http://www.kwestiasmaku.com/ i http://www.mojewypieki.com/ i zostały użyte za zgodą autorek. Zdjęcie tytułowe zostało wykonane przeze mnie i przedstawia moją interpretację "Najłatwiejszego ciasta w świecie". 

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook