Sezonowe w maju

23 maja


Maj jest pierwszym wiosennym miesiącem, w którym mamy już prawdziwy wysyp świeżych, sezonowych warzyw. Czy to oznacza pomidory, papryki, cukinie i kalafiory? Nie, na nie trzeba jeszcze trochę poczekać! Jakimi warzywami możemy więc zajadać się już teraz?

Szparagi

Pierwsze miejsce w tym zestawieniu zdecydowanie należy się szparagom. Dla mnie są niekwestionowanym symbolem maja (przynajmniej w kategorii warzywnej). Jednak wiele z nas wciąż nie za bardzo wie jak się za nie zabrać. Jeżeli nigdy nie miałyście okazji jeść szparagów lub pierwsze spotkanie z nimi nie było dla was zbyt udane, koniecznie wypróbujcie ten przepis z Kwestii smaku. Było to pierwsze danie ze szparagami, które zrobiłam i od tego momentu są moim majowym numerem jeden.

Ciekawostką dotyczącą szparagów jest to, że są one dość skomplikowane w uprawie. Np. pierwsze plony można uzyskać dopiero po trzech latach od wysiania! Wobec tego nie powinna dziwić ich cena, która zazwyczaj jest dość wysoka. Jednak okazji do zakupu szparagów nie ma w ciągu roku zbyt wiele, ponieważ sezon na nie trwa bardzo krótko, więc warto korzystać, póki jeszcze czas.

Szpinak

Szpinak znamy głównie zasmażany z czosnkiem i śmietaną. Ja jednak nie przepadam za tym połączeniem i najchętniej przygotowuję z niego zupę. Przykładowy przepis znajdziecie tutaj. W smaku przypomina mi trochę zupę szczawiową. Podobnie jak do niej, także tutaj bardzo pasuje jajko na twardo.


Rukola

Zupełnie nie wiem dlaczego, ale rukola z mojego ogródka w niczym nie przypomina tych ostro zakończonych listków, które możemy dostać w plastikowych pudełkach w każdym supermarkecie. Młode liście rosną też bardzo szybko i osiągają znaczne rozmiary - takich w sklepie na pewno nie znajdziecie. :)

W okresie wiosenno-letnim używam jej do wszystkiego: do kanapek, sałatek i do wspaniałego pesto. Jeszcze nigdy nie robiłam prawdziwego, włoskiego pesto z bazylii za to regularnie korzystam z  tego przepisu na pesto z rukoli. Czasem dodaję do niego też jeszcze jeden tajemniczy składnik, ale o tym za chwilę.


Rzodkiewka

Rzodkiewka jest jednym z pierwszych wiosennych warzyw, możemy ją jeść już w kwietniu. Czy wiedziałyście jednak, że wykorzystać możemy całą roślinę, nie tylko korzeń, ale i liście? Możemy pokroić je na kawałki i dodać do zupy lub nawet położyć na kanapki tak jak sałatę. A mój ulubiony sposób to... dodać je do pesto z rukoli! :) Jeżeli także chciałybyście spróbować liści rzodkiewki pamiętajcie, żeby wybrać te niepryskane.


Botwinka

Botwinka - czyli młode liście buraka. Moim faworytem jest oczywiście zupa. Po mało urozmaiconych zimowych miesiącach uwielbiam przyrządzać zupy ze świeżych wiosennych składników. Ale botwinkę możemy wykorzystać też na masę innych sposobów. Tu jak zwykle z podpowiedzią przychodzi niezawodna Kwestia smaku.

Pierwsze wiosenne zioła

Ja zrywam już miętę z ogródka i oregano ze szklarni. Zioła są bardzo wdzięczne w uprawie, bez problemu możemy trzymać w doniczkach na parapecie kuchennym.

Oprócz tego, że poprawiają smak jedzenia, mają jeszcze jedną zaletę. Nic tak nie podnosi walorów estetycznych potrawy - jeżeli chcemy zachwycić naszych gości, koniecznie użyjmy świeżych ziół!


Sałata

Sałatę kładziemy oczywiście na kanapki i dodajemy do obiadu, ale czy wiedzieliście, że można z niej również zrobić zupę? U mnie w domu zawsze jest jej nadmiar, dlatego jeżeli już zupełnie nie mamy pomysłu co z nią zrobić, robimy kolejną pyszną zupę. Do wywaru warzywnego wystarczy dodać kilka ziemniaków, ugotować do miękkości, następnie wrzucić główkę sałaty i zmiksować.

Szczypiorek

Na koniec stary, znany szczypiorek. Bez niego nie istnieje prawdziwa wiosenna kanapka czy pasta jajeczna, która o tej porze roku smakuje najlepiej. Oprócz tego może mieć także walory wizualne. Te kwiaty, które widzicie na zdjęciu to właśnie kwiaty szczypiorka.


Mam nadzieję, że udało mi się zainteresować was tematem kuchni sezonowej. :) Jestem ciekawa jakie są wasze ulubione potrawy z wykorzystaniem wiosennych warzyw?

P.s. Wszystkie warzywa, które wykorzystałam do zdjęć to plony z mojego ogródka. ;)

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook