Muffinki bez cukru

12 maja


Po świąteczno-majówkowych szaleństwach niesamowicie stęskniłam się już za zdrowym odżywianiem. Powróciły kasze, warzywne zupy, a sezonowo oczywiście moje ulubione szparagi! Wczoraj jednak naszła mnie nieodparta chęć na coś słodkiego. Stwierdziłam, że nie jestem w stanie patrzeć na rafinowany cukier i wymyśliłam sobie taki oto przepis na muffinki.

Przyznam szczerze, że trochę obawiałam się efektu. Czy nie będzie to kolejny wypiek w stylu fit, zdrowy ale bez smaku? Na szczęście obawy okazały się bezpodstawne i muffinki w pełni mnie usatysfakcjonowały. Oczywiście nie są tak słodkie, jak te tradycyjne, dlatego nie polecałabym ich np. na imprezę (no chyba, że zaproszeni będą sami maniacy zdrowego odżywiania), ale jako lekko słodka przekąska na co dzień, nadają się idealnie. Są miękkie, bananowe i pachnące. Nie dodajemy też do nich żadnych modnych słodzików, używamy tylko zwykłych, ogólnodostępnych produktów.

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mleka
  • 10 suszonych daktyli
  • 3 banany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek
Daktyle pokroić na kawałki i namoczyć w gorącym mleku. Następnie dodać jednego banana i zmiksować za pomocą blendera. Pozostałe banany rozgnieść widelcem w misce. Wlać zmiskowane mleko, daktyle i banana, dodać jajko, olej i wszystko dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Zawartość przesypać do miski z mokrymi składnikami. Wszystko szybko wymieszać (do połączenia się składników). Dodać rodzynki i ponownie szybko wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przekładać do nich ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez 25 min.


You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook