Moje menu wigilijne

20 grudnia


Nasza kolacja wigilijna to połączenie tradycji i gustów kulinarnych z dwóch różnych domów. W efekcie obok siebie występują zarówno dania bardzo tradycyjne jak i te zupełnie nieoczywiste. Jak na wigilię, nasze menu jest dość skromne, ale tak właśnie lubimy. Nie przemęczamy się przygotowując za wszelką cenę wystawną kolację, a potem nie przemęczamy też naszych żołądków. :) 

Wigilię rozpoczynamy czytaniem Pisma Świętego i dzieleniem się opłatkiem. Pod obrusem obowiązkowo leży sianko, a na stole na niespodziewanego gościa czeka pełne nakrycie. Kiedyś, gdy mieliśmy konie, mój tata starym zwyczajem chodził podzielić się opłatkiem również z nimi. Bardzo kocham polskie tradycje świąteczne. Jest w tym coś niesamowitego, że możemy kontynuować to samo, co robili nasi przodkowie wiele pokoleń wstecz. :)


Wracając już do samego jedzenia. Poniżej przedstawiam nasze wigilijne menu, może przyda wam się ta inspiracja. :)


Na początek:

Tradycyjny, czysty barszcz wigilijny - przepis znajdziecie tutaj.

Kotlety z bobu - jest to bardzo nietypowy dodatek do wigilijnej zupy, ale odkąd pierwszy raz je zrobiłam, tak mi zasmakowały, że odtąd przyrządzam je co roku. Przepis.

Drugie danie:

Karp pieczony - w tym roku po raz pierwszy będziemy wypróbowywać karpia z tego przepisu.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem - przypominają trochę pierogi ruskie. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej są mniej zakwaszające dla organizmu, co podczas wigilijnej kolacji jest bardzo ważną sprawą.

Potrzebujemy:

na farsz: ugotowaną kaszę jaglaną i ser capreggio (lub inny ser biały) w proporcji 1:1, garść posiekanych orzechów włoskich, sól

do podania: cebulę, masło klarowane

i oczywiście tradycyjne ciasto na pierogi np. z tego przepisu

Składniki farszu mieszam ze sobą. Nadziewam pierogi i gotuję kilka minut, aż wypłyną i będą miękkie. Podaję polane podsmażoną cebulą i tłuszczem.

Sałatki:

Sałatka wielowarzywna - kto nie zna tej sałatki. :) Tylko nie pytajcie o proporcje składników, wszystko robi się na oko. My używamy: gotowanych ziemniaków, marchwi i groszku, cebuli, jabłek, kiszonych ogórków i oczywiście domowego majonezu.

Sałatka z marchewki i pomarańczy - odświeżająca sałatka z marchewką, pomarańczą i nerkowcami. Przepis znajdziecie tutaj.

Słodkości:

Torcik piernikowo-serowy - genialne w smaku połączenie kremowego sera i czekoladowego piernika. W przepisie jest zwykły twaróg, jednak ja używam sera mascarpone, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kremowy. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Ciasto pomarańczowe - w kontraście do torcika, będę w tym roku wypróbowywać ciasto owocowe, również z Kwestii Smaku.

Pierniczkinajprostsze i najlepsze.

Kutia - w zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam prawdziwą kutię z pszenicy. Tak nam zasmakowała, że koniecznie trzeba będzie to powtórzyć. Przepis.

Do picia:

Tradycyjny kompot z suszu - zdrowy, staropolski napitek. W smaku jest dość wymagający, ale co roku coraz bardziej się do niego przekonuję. :)

Owoce:

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć owoców, szczególnie orzeźwiających cytrusów.

Jakie dania jada się u was w wigilię? Czy przygotowujecie potrawy charakterystyczne dla regionu w którym mieszkacie?

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook