Ryż inspirowany kuchnią Jerozolimy

11 sierpnia


Przy tworzeniu tej potrawy inspirowałam się jedną z moich ulubionych książek kucharskich jaką jest "Jerozolima" Yotama Ottolenghi. Wiedziałam, że musi być dużo ziół, dużo warzyw i generalnie dużo wszystkiego. Jak mi poszło? Sami zobaczcie.

Przepis na ryż z warzywami
Składniki

200 g ryżu basmati
50 g czarnego ryżu
150 g fasolki szparagowej
cebula
drobno posiekana natka pietruszki
drobno posiekana mięta
garść suszonych wiśni
sól
pieprz
sok wyciśnięty z cytryny

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Fasolkę kroimy na kawałki i razem z ryżem przekładamy na patelnię. Chwilę razem smażymy, dodajemy sól i pieprz a następnie zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. W razie potrzeby ilość wody należy uzupełnić.
Na koniec ryż mieszamy z suszonymi wiśniami, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanymi ziołami.

Ryż bardzo dobrze komponuje się z pieczonym indykiem lub kurczakiem, hojnie doprawionym za atarem.


You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook