Malinowe inspiracje

09 sierpnia


Sezon malinowy w pełni! Dzisiaj przedstawię wam garść pomysłów na wykorzystanie tych pysznych owoców. Najlepsze są oczywiście maliny zerwane prosto z krzaka, pachnące, słodkie i rozgrzane słońcem. Gdy już takie się nam znudzą, możemy przerobić je na dżem, użyć do ciasta, albo wypróbować jeden z poniższych pomysłów...

Dlaczego warto jeść maliny?

Sezon na maliny trwa od lipca do września. Warto go wykorzystać, ponieważ maliny są bardzo zdrowymi owocami. Zawierają witaminy: C,E, B, kwasy organiczne, potas, magnez, żelazo. Cenione są także w naturalnej kosmetyce ponieważ wzmacniają i odżywiają skórę, zapobiegają powstawaniu zmarszczek, działają tonizująco i oczyszczająco. 
Oprócz owoców wartościowe są także liście zawierające garbniki, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne. Zarówno owoców jak i liści używa się podczas leczenia przeziębienia.

Swego rodzaju potwierdzeniem prozdrowotnych właściwości malin może być fakt, iż już w starożytności zbierano je w lasach i stosowano jako lekarstwo. Nie kupujmy więc przepełnionych chemią leków i suplementów diety, ponieważ to natura sama podsuwa nam najlepsze dla nas rozwiązania. Postawmy na to, co naturalne, zdrowe a przy tym jeszcze smaczne.

To tyle teorii, teraz przejdźmy do praktyki!

Koktajl przyspieszający metabolizm


Przepis znalazłam w książce Katarzyny Błażejewskie pt.: „Koktajle dla zdrowia i urody”, którą gorąco wam polecam, jeżeli szukacie przepisów na niebanalne koktajle (jak dotąd moja inwencja twórcza ograniczała się do bananów ze szpinakiem, dlatego książka bardzo mi się przydaje :p).

Ten koktajl oczyści nasze jelita, przyspieszy przemianę materii. Oprócz tego owoce leśne są pełne antyoksydantów (które chronią nas przed powstawaniem nowotworów a także spowalniają oznaki starzenia).

Składniki
1 szklanka malin
0,5 szklanki borówek amerykańskich
1 pomarańcza
2 plasterki cytryny

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.

Jogurt malinowy (z ekstra dużymi kawałkami owoców!)


Zamiast kupnego jogurtu, pełnego cukru i podejrzanych dodatków, sami zróbmy sobie taki pitny jogurt. Oprócz tego, że zdrowszy, będzie o wiele smaczniejszy. 
Jeżeli chcemy, możemy posłodzić go miodem. Miód także jest rodzajem cukru i nie powinniśmy go nadużywać, ale w przeciwieństwie do białego cukru zawiera cenne witaminy i minerały, chroni przed przeziębieniem i odpowiednio dawkowany wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Nie należy go tylko poddawać działaniu wysokiej temperatury.

Składniki
360g jogurtu naturalnego
garść malin + kilka do dekoracji
łyżeczka miodu

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, rozlewamy do szklanek i dekorujemy malinami.

Malinowa woda smakowa































Kolejny zdrowy zamiennik dla sklepowych propozycji. Malinowa woda smakowa pięknie się prezentuje i jest idealnym napojem na letnie upały.

Składniki
garść malin
kilka listków mięty
plasterek cytryny
woda

Maliny, miętę i cytrynę wkładamy do słoika (część malin możemy rozgnieść). Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Herbatka malinowa

Herbatka z suszonych malin działa rozgrzewająco, dlatego jest niezastąpiona zimą. Podczas gorączki może być używana jako środek napotny.

Aby samemu przygotować taką herbatkę należy zebrać jak najwięcej zdrowych owoców, a następnie dobrze je wysuszyć, najlepiej w specjalnej suszarce do owoców. Od biedy można też to zrobić w piekarniku, ale jest to o wiele bardziej uciążliwe. Jeżeli chcemy suszyć więcej owoców, czy ziół, warto zainwestować w suszarkę (jest to wydatek ok. 100zł). Na pewno przyda nam się jeszcze wiele razy np. do suszenia śliwek, które bardzo trudno znaleźć w sklepach bez dodatku siarki.

Herbatka z liści malin


Liście malin są polecane typowo dla kobiet (ale nie tylko!). Działają one wzmacniająco na mięśnie macicy. Herbatkę można pić w czasie ciąży (oprócz oprócz pierwszego trymestru!) Jest także pomocna przy porodzie. Jeżeli chcemy ją zastosować pamiętajmy jednak, aby nie robić tego na własną rękę. Wszelkie decyzje dotyczące picia ziół w ciąży należy konsultować z lekarzem.

Herbata z liści malin jest korzystna również dla tych kobiet, które nie planują zajść w ciążę. Jeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat odsyłam was do wpisu i filmu Klaudyny Hebdy, która bardzo wyczerpująco o nich opowiada.

Suszone liście malin wykorzystuje się także jako lek ściągający w nieżytach żołądka i jelit, w słabo nasilonej biegunce i wzdęciach. Można nimi płukać jamę ustną i gardło. Najczęściej są one składnikiem mieszanki z innymi ziołami. Np. zioła do płukania gardła w anginie: po 20 g liści malin, liści szałwii i kwiatów rumianka. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min i odcedzić.

Aby samemu przygotować susz należy zerwać młode, zdrowe liście a następnie przez 2 tygodnie suszyć je rozłożone, w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas liście przekręcić na drugą stronę.

Kisiel malinowy

Kiedyś nie sądziłam, że samodzielne przygotowanie kisielu może być tak proste! Od tego momentu przestał dla mnie istnieć kisiel w torebkach.

Składniki
50g mąki ziemniaczanej
250 ml wody
maliny
cukier trzcinowy

Część wody odlewamy do szklanki i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną, pozostałą zagotowujemy. Na gotującą się wodę wlewamy powstały roztwór, zestawiamy garnek z gazu i chwilę mieszamy. Dodajemy maliny (ilość zależna od tego jak bardzo owocowy kisiel chcemy uzyskać) i słodzimy do smaku cukrem trzcinowym.

Mus z kaszy manny z sosem malinowym


Ten deser zdecydowanie do najzdrowszych nie należy, ale ja uważam, że jeżeli na co dzień odżywiamy się zdrowo, możemy sobie czasem pozwolić na takie słodkości. :) Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej mojej mamy i przerobiłam na bardziej współczesny.

Składniki
80 - 100 g kaszy manny
500 ml domowego mleka kokosowego
2 białka
50 g cukru
szklanka malin + kilka do dekoracji

Maliny rozdrabniamy w blenderze, a następnie przecieramy przez sitko.
Kaszę mieszamy w 250 ml mleka kokosowego. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na wrzące mleko wylewamy kaszę i mieszając gotujemy ok. 5 min. Dodajemy cukier. Jeżeli za dużo płynu odparuje, możemy go uzupełnić.
Białka ubijamy mikserem na pianę. Następnie miksujemy dokładnie kaszę tak aby stała się puszysta. Dodajemy do niej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Przekładamy do wypłukanych zimną wodą miseczek. Przed podaniem dekorujemy sosem owocowym i malinami.

Maseczka malinowo-jogurtowa

Oprócz zastosowań kulinarnych, maliny są także obecne w kosmetyce. Popatrzcie w drogeriach, ile jest malinowych kosmetyków. 
Maliny tonizują i odżywiają naszą skórę. W ramach naturalnego, domowego spa same możemy przygotować sobie taką maseczkę.

Składniki
8 malin
1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem. Nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawiamy na 10-15 min. Uważajcie, jeżeli macie bardzo wrażliwą skórę, wtedy trzeba będzie skrócić czas.

Do tej maseczki możemy dodać również miód, który ma działania nawilżające, jednak należy na niego uważać gdyż może on podrażnić bardzo wrażliwą cerę.

To już koniec moich inspiracji. Jestem ciekawa waszych pomysłów na wykorzystanie malin. :)

Pisząc ten post korzystałam z:

„Koktajle dla zdrowia i urody” – Karolina Błażejewska
„Kuchnia Polska” – Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1982
„Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” – Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski




You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook