Sałatka ze stokrotkami

14 maja


Kilka ostatnich dni miałam okazję spędzić na wsi, więc nie mogłam nie skorzystać z okazji i postanowiłam poeksperymentować z dziko rosnącymi kwiatami i ziołami.

Na facebooku pokazywałam wam już mój susz z mniszka lekarskiego. Napar z mniszka nadaje się jako płukanka do włosów. Poprawia ich kondycję i nadaje im lekki, miedziany połysk co w moim przypadku jest bardzo pożądane. :)

Niestety mój tata zlikwidował wszystkie mniszki na naszym terenie, dlatego nie dałam rady wypróbować jego właściwości kulinarnych (wszystko co uzbierałam na pobliskich polach poszło na susz). Mniszek oprócz tego, że bardzo ładnie wygląda i posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości, jest również uciążliwym chwastem niszczącym trawniki i uprawy. 


Udało mi się za to spróbować kwiatów stokrotki. Przy okazji dowiedziałam się także nieco o jej właściwościach.

Garść informacji na temat zdrowotnych właściwości stokrotki

Odwary z kwiatów stokrotki możemy stosować w zapaleniach górnych dróg oddechowych. Pobudzają one wytwarzanie śluzu oskrzelowego i mają działanie wykrztuśne. Pomagają w usuwaniu z organizmów szkodliwych produktów przemiany materii. Usprawniają pracę wątroby. Można je wykorzystywać w niektórych chorobach skóry np. trądziku. Stosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie ran i zmniejszają obrzęki po uderzeniach i kontuzjach. Kwiatów stokrotki używa się zazwyczaj jako jednego ze składników mieszanki ziołowej.

Warto wiedzieć, że możemy je zbierać dosyć długo – od wczesnej wiosny do zimy.

Tyle na temat ziołolecznictwa, w którym stosuje się zazwyczaj ususzone kwiaty. Ale oprócz tego, świeże kwiaty stokrotek mogą być też znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju potraw! Dużo pomysłów na wykorzystanie stokrotek ma w swojej książce Pyszne chwasty Małgorzata Kalemba-Drożdż.
Bardzo spodobała mi się ciekawostka, którą podaje w swoim opisie ziół, a mianowicie to, że w czasach starożytności, Rzymianie wyciskali ze stokrotki sok, którym nasączali bandaże do opatrywania ran.

Widzicie więc, że stokrotki to samo zdrowie, a przy tym, jak ładnie się prezentują.:) Zapraszam was więc na przepis na moją sałatkę ze stokrotkami (która jest tak naprawdę uproszczoną wersją przepisu na sałatkę stokrotkową dla początkujących z książki Pyszne chwasty).

Zanim zaczniecie czytać, pewnie chcielibyście jeszcze wiedzieć jak stokrotka smakuje.... Hmm... Jedząc ją osobno, można wyczuć, że różni się od typowych, dobrze znanych nam smaków. Jednak jej smak nie jest zbyt intensywny, po wymieszaniu z innymi składnikami trudno ją zidentyfikować. Zresztą najlepiej spróbujcie sami! :)


Przepis na sałatkę ze stokrotkami
Składniki

świeżo zerwane liście sałaty i rukoli
rzodkiewka
prażone pestki słonecznika
kwiaty stokrotek
oliwa

Warzywa oraz kwiaty umyć. Liście porwać na małe kawałki, rzodkiewkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, można doprawić wg uznania (ja wolę sałatkę jedynie z dodatkiem oliwy).

Bibliografia:
Pyszne chwasty - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Rośliny lecznicze i i ch raktyczne zastosowanie - Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski


You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook