Pasta z buraków

15 kwietnia


Na straganach zaczyna pojawiać się coraz więcej warzyw, ale na większość z nich trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Oczywiście mówię tu o warzywach sezonowych. „Pędzonych” kalafiorów i importowanych pomidorów może lepiej nie tykać. ;) Na pocieszenie powiem, że już za chwileczkę sezon szparagowy (na który czekam z utęsknieniem przez cały rok. :))

Brak urozmaicenia warzywnego, możemy rekompensować sobie starymi, dobrymi warzywami korzeniowymi. Wbrew pozorom, korzeniowe wcale nie muszą być nudne.

Dzisiaj przedstawiam buraka w całkiem nowej odsłonie - w postaci pasty do kanapek. Kiedyś buraki znałam tylko w barszczu i zasmażanych. A przecież można przyrządzić je na tyle ciekawych sposobów! Koniecznie wypróbujcie tę pastę. Pieczone buraki mają przepyszny, intensywny smak. Podobnie jak w tej paście, ciekawego posmaku dodają prażone pestki słonecznika.

Proporcje składników nie są bardzo istotne. Każdy może przyrządzić pastę według własnego smaku, dodać swoje ulubione przyprawy. W kuchni warto eksperymentować. :) Smacznego!

Przepis na pastę z buraków
Składniki

2 buraki upieczone w skórce
duża garść prażonych pestek słonecznika
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz

Buraki obrać ze skóry. Zmiksować dokładnie blenderem, następnie dodać pestki słonecznika i jeszcze chwilę miksować. Dodać oliwę, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.



Ja jestem prawdziwą fanką różnych past do chleba. :) A wy znacie jakieś ciekawe przepisy?

You Might Also Like

6 komentarzy

  1. Jadłam wiele past na kanapki ale takiej z buraków jeszcze nie jadłam :) Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O paście buraczanej jeszcze nie słyszałam :) Ale do mnie nie przemawia nie lubię łączenia takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czekam na sezon szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta odsłona buraka:). Powiem Ci, że też już czekam na sezon szparagowy z utęsknieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze szparagi już są, ale strasznie drogie. :) Czekam na maj. :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook