Jabłka pod jaglaną kruszonką

19 kwietnia


Zainspirowana wpisem Kasi postanowiłam wykonać moją wersję jabłek pod jaglaną kruszonką. Jest to deser, idealny na okazję kiedy chcielibyśmy zjeść coś słodkiego i jednocześnie zdrowego.

Przepis na jabłka pod jaglano-migdałową kruszonką
Składniki

kilka dużych jabłek
250g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej
100g masła
3 łyżki miodu
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
płatki migdałów do posypania

Jabłka pokroić na kawałki (nie trzeba obierać) i prażyć na patelni ok. 10 min. Dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać.
Mąkę jaglaną połączyć z masłem i miodem. Ugnieść na kruszonkę.
Jabłka przełożyć do żaroodpornej formy. Posypać kruszonką i migdałami. Piec w temp. 180 stopni ok. 20-30 min (do zrumienienia).


You Might Also Like

18 komentarzy

  1. Proste, a jakie dobre! :D Szkoda, że zostało po nim już tylko wspomnienie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukasz, może jeszcze kiedyś będzie...

      Usuń
  2. Robię jutro! Uwielbiam wszystko co z jabłkami, a że glutenu nie powinnam jeść toteż ten przepis wydaje się być idealny dla mnie. A myślę ,że dzieciaki tez nie wzgardzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystko co zawiera jabłka, a szarlotka już mi się znudziła,więc to bedzie dobra alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i przy tym szybciej się robi niż szarlotkę. :D

      Usuń
  4. Ojej! Posypka z kaszą jaglaną! Genialne! Muszę wypróbować koniecznie ten patent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogę wyjść z podziwu nad tym jakie to genialne rozwiązanie i zastanawiam się czemu wcześniej sama na to nie wpadłam. :D

      Usuń
  5. O! Własnie odkryłam coś, co koniecznie musze wypróbować! Ten deser wygląda przepysznie! Cieszę się, że tu trafiłam, będę śledzić! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Wypróbuj koniecznie. :) Pszenną kruszonkę warto zamienić na jaglaną. Smakuje prawie identycznie a jest o wiele zdrowsza. :)

      Usuń
  6. Ale fajny przepis! Spróbowałabym jednak z kaszą bez mielenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... jestem ciekawa jakby wtedy wyszło. Chyba trzebaby ją było wcześniej ugotować. :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook