Pasta z suszonych pomidorów

08 marca

Lubię kiedy na kanapkach ląduje coś ciekawszego niż szynka i ser. Dlatego często przygotowuję różne pasty do chleba. Królowa wszystkich past to oczywiście jajeczna, ale oprócz niej jest też wiele innych, równie dobrych.

Pasta, którą dzisiaj proponuję, to moje ostatnie odkrycie. Jest naprawdę rewelacyjna, ale trzeba lubić suszone pomidory. :D Dodatek prażonych pestek słonecznika powoduje, że jest ciekawsza w smaku i przyjemnie chrupie. Zdecydowanie polecam na chlebie podgrzanym w tosterze.


Przepis na pastę z suszonych pomidorów
Składniki

słoik suszonych pomidorów w oleju
spora garść pestek słonecznika
ulubione przyprawy np. tymianek, majeranek
olej

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zmiksować razem z pomidorami w blenderze, tak aby część pestek pozostała w całości. Dodać przyprawy i w razie potrzeby, gdyby pasta była zbyt sucha, olej.

You Might Also Like

10 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook