Zupa krem z białej rzodkwi

25 lutego

Dla tych, którzy już tęsknią za wiosną.
Kiedy dziś patrzę za okno, to cały czas tylko deszcz, śnieg, mgła i szarości. A jakby tak wprowadzić trochę świeżej zieleni do naszych wnętrz? Rzeżuchę potrafi wyhodować każdy, więc nasiona w dłoń i do dzieła! Kiedy zbierzemy już pierwsze plony, warto użyć ich nie tylko do kanapek, ale np. do takiej lekkiej wiosennej zupy. Podana ze świeżą zieloną rzeżuchą i szczypiorkiem, potrafi rozweselić tą smutną końcówkę zimy.


Przepis na zupę z białej rzodkwi
Składniki
  • 1 kg białej rzodkwi
  • duża cebula
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • rzeżucha

Rzodkiew zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do niej rzodkiew i wszystko razem poddusić.
Całość przełożyć do garnka z bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 minut.
Na koniec zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.


Przepis pochodzi z magazynu Sielskie Życie nr 2/2015.

You Might Also Like

4 komentarzy

  1. Ciekawy pomysł. Kto by pomyślał, że z białej rzodkwi można zrobić też zupę. :)
    A bardziej ostra, czy kwaśna jest w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest raczej dość łagodna, dlatego warto doprawić czarnym pieprzem.

      Usuń
  2. Mniam, mniam, uwielbiam zupy. Jeszcze jedna do kolekcji.
    Mam pytanie: wydaje się może trochę mało esencjonalna, jak można temu zaradzić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym do niej już nic nie dodawała. Zupa jest ciekawa w smaku i dość lekka w odbiorze. Ale jeśli ktoś ma ochotę to oczywiście zawsze można pokombinować. Może dodać trochę ostrego sera?

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook