Balilah

24 lutego


Przepis pochodzi z Jerozolimy, książki, którą zna chyba każdy miłośnik gotowania. W ostatnią Wigilię i ja stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. Ale niestety moja cierpliwość została wystawiona na dużą próbę. Kiedy ją dostałam, myślałam sobie, że teraz to już tylko będę gotować i gotować, najlepiej każdego dnia coś nowego - ale w życiu nie zawsze jest tak łatwo! W książce znajdziemy mnóstwo pięnych i ciekawych potraw, jednak większość przygotowywanych z warzyw, na które trzeba będzie jeszcze jakiś czas poczekać. Na razie wyszukuję więc przepisy bardziej odpowiednie na końcówkę zimy. Bardzo dobrą propozycją jest balilah, czyli prosta arabska sałatka z mojej ulubionej ciecierzycy. Pomidory, ogórki, bakłażany i kalafiory muszą jeszcze jakiś czas poczekać, a tymczasem zapraszam na pyszny przepis!

Przepis na balilah
Składniki
  • 200g suszonej ciecierzycy
  • 60g posiekanej natki pietruszki
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny *
  • 2,5 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie) **
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Ciecierzycę namoczyć przez całą noc w wodzie. Następnie przepłukać i gotować 1-1,5 godziny, do miękkości.
W międzyczasie wymieszać w misce dymkę, natkę i sok z cytryny.
Pod koniec gotowania posolić ciecierzycę. Ugotowaną odcedzić i wrzucić do miski z ziołami. Dodać oliwę, sól, pieprz i kumin jeśli używamy. Dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło.

* W oryginalnym przepisie należy dodać całą cytrynę posiekaną na kawałki, jednak ja wolę opcję z samym sokiem.

** Jak podaje autor, bardzo podobne do balilah danie, możemy zjeść w jerozolimskiej dzielnicy ortodoksyjnych Żydów. Arbes różni się od balilah tym, że zamiast kuminu dajemy tylko czarny pieprz.

Przepis pochodzi z książki pt. "Jerozolima", autorzy - Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

You Might Also Like

4 komentarzy

  1. Chętnie skosztowałbym kiedyś czegoś takiego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego jak samemu przyrządzić! :D

      Usuń
  2. Czy ciecierzyca ma taki specyficzny zapach czy mylę z czymś innym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach jest wyczuwalny głównie podczas gotowania, potem już jest dosyć neutralna moim zdaniem.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook