Lawendowe ciasteczka

25 stycznia

Jak w prosty sposób można zrobić coś niezwykłego. 



Zwyczajne kruche ciasteczka, po dodaniu lawendy, zupełnie zmieniają swoje oblicze. Suszona lawenda sprawia, że ten prosty wypiek staje się bardzo intrygujący. Ale nie sypcie jej za dużo, bo wtedy zaczęłyby smakować... mydłem. :)
Lawendę można dostać w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. A w sezone najlepiej wyhodować własną i użyć świeżej.
Pachną i smakują latem. Zdecydowanie polecam! Sama będę często wracać do tego przepisu.

Przepis na lawendowe ciasteczka
Składniki
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki suszonych kwiatów lawendy
Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Wymieszać z kwiatami lawendy. Dodać jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać foremką. Ciastka układac na blasze do pieczenia, dość blisko siebie. Piec w temp. 180 stopni ok. 8-12 min. Długość pieczenia zależy od grubości ciastek.



You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook