Kokosowa kasza manna

05 stycznia


Dziś opowiem o kaszy dla niektórych dość kontrowersyjnej. ;) Ale jeśli kasza manna kojarzy wma się tylko z nieciekawą papką dla dzieci, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Dla mnie był on bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Rozgrzewająca, aromatyczna, mocno kokosowa kasza, słodzona miodem i rodzynkami postawi nas na nogi i poprawi humor w te mroźne zimowe dni.


Kaszę mannę możemy jeść nie tylko na słodko. Ja bardzo lubię dodawać tą pszenną kaszę jako zagęszczacz do zup jarzynowych, a najlepiej do kalafiorowej. Staram się jednak nie używać manny w mojej kuchni zbyt często, ponieważ jest ona jedną z mniej wartościowych kasz. Ale od czasu do czasu, dla urozmaicenia, lubię sobie przyrządzić taką kokosową kaszę mannę na drugie śniadanie.

Przepis na kokosową kaszę mannę
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do posypania
  • rodzynki
  • miód
Mleko zagotować. Wsypać kaszę i wiórki. Gotować ok. 5 minut, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji. W razie potrzeby posłodzić miodem. Przelać do miseczki i udekorować rodzynkami oraz wiórkami kokosowymi.





You Might Also Like

4 komentarzy

  1. Jadłem tą kaszę i polecam wszystkim! Jest przepyszna!! :D
    Możecie mi wierzyć, wiem co mówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się te kolorowe obrazki

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dzieciństwa jadałam kaszę mannę i lubię ją do dziś, ale z kokosem jeszcze nigdy jej nie przyrządzałam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też taką jadam:) z żurawiną i płatkami migdałów :) pychotka!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook