Kulinarne podróże w czasie czyli... najstarsza znana forma chleba

16 grudnia

Dziś będziemy mogli poczuć się jak ludzie starożytności. Chciałabym opowiedzieć wam o najdawniejszej formie chleba czyli podpłomyku. Jest to temat, który wbrew pozorom ma całkiem sporo wspónego z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Opłatek którym dzielimy się w Wigilię to przecież nic innego jak rodzaj podpłomyka!


Podpłomyki wypiekane w starożytności, były bardzo proste do zrobienia. Nie wymagały żadnych specjalistycznnych narzędzi, czy pieców. Cienkie placki z mąki i wody wypiekano na rozgrzanych kamieniach. Były one uniwersalnym rodzajem chleba dla kultur starożytnych. Większość z nich miała swoje rodzaje podpłomyków. Kiedy czytamy Biblię lub różne historie pochodzące z czasów starożytnych i jest mowa o chlebie, często chodzi właśnie o podpłomyk. 

Podpłomyki wypiekano najróżniejszymi metodami, z czasem zaczęto używać zmiękczającego je zakwasu. W dzisiejszych czasach mało kto już o nich pamięta. Jak to się stało, że postanowiłam je upiec? Powód był bardzo prozaiczny :). W domu zabrakło chleba i było już za późno żeby coś kupić. Nie miałam możliwości wypieku standardowego bochenka więc postanowiłam wykombinować taki oto najprostszy podpłomyk.  

Przepis na podpłomyki
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanka oliwy
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli

przyprawy (opcjonalnie):
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Następnie wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić dłońmi. Ma powstać plastyczne, rozciągliwe ciasto. 


Podzielić ciasto na 8 równych części. Na blasze do pieczenia formować cienkie placki. 



Piec na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. W trakcie pieczenia przewrócić podpłomyki na drugą stronę.


Podpłomyki są bardzo dobre zarówno z przyprawami jak i bez nich. Możemy je jeść na sucho, jako przekąskę z sosem lub jak zwykłą kanapkę. We wszystkich wersjach są pyszne. Dobre jedzenie mieli ci starożytni :)





You Might Also Like

2 komentarzy

  1. Ach! Właśnie też planowałam post o podpłomykach!:)Nie wpadłam za to na to by sama je zrobić ...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno nie robiłam, może też zrobię. :D

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook