Pęczakowe kaszotto z batatami i soczewicą

01 grudnia


Jedzmy kasze!

Stają się coraz bardziej popularne, mimo to wielu ludzi wciąż nie bardzo wie jak się za nie zabrać. Jedym z najczęściej spotykanych schematów dania obiadowego nadal pozostaje przysłowiowy schabowy z ziemniakami. Z kasz kojarzymy gryczaną z gulaszem i może jeszcze kaszę jęczmienną w krupniku.

Kiedyś kasze kojarzyły mi się z czymś nieciekawym i niesmacznym, co podajemy jak już ZUPEŁNIE nie mamy innego pomysłu. Zjedzenie kaszy było dla mnie tylko przykrym obowiązkiem. (No może nie dotyczyło to gryczanej z sosem gulaszowym ;))

W końcu jednak nadszedł taki moment, kiedy postanowiłam poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i zaczęłam drążyć temat KASZ. Okazało się, że nie jest tak źle jak wcześniej myślałam, a wręcz przeciwnie. Dania przyrządzone z kasz są bardzo dobre, ciekawie wyglądają i co niezmiernie ważne są bardzo zdrowe! Skończyło się na tym, że teraz większość moich posiłków oparta jest na kaszach.


Jak urozmaicić swoją kuchnię?

Jest co najmniej 10 rodzajów zbóż i z każdego z nich można uzyskać różne rodzaje kasz. To daje nam bardzo ciekawe perspektywy kulinarne. Kto dołączy kasze do swoich codziennych jadłospisów, na pewno nie będzie uskarżał się na nudę w kuchni.

Dzisiaj rozpoczynam cykl w którym postaram się przybliżyć poszczególne rodzaje kasz, tych mniej i bardziej znanych, oraz podać przykładowe przepisy z ich wykorzystaniem. Zapraszam do czytania.


Pęczak - a co to takiego?

Pierwszy post postanowiłam poświęcić jednemu z moich ostatnich odkryć czyli pęczakowi jęczmiennemu. Jęczmień stanowi piąte co do wielkości upraw zboże na świecie. Znany był już 7 tys. lat p.n.e. Oprócz pęczaku z jęczmienia możemy jeszcze uzyskać kasze: jęczmienną łamaną czyli wiejską i kaszę perłową czyli mazurską. Najbardziej wartościową z kasz jęczmiennych jest pęczak ponieważ jest najmniej przetworzony. Pęczak jak każda kasza zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów, białka, błonnika i węglowodanów złożonych.

Jaki jest?

W pęczaku bardzo podoba mi się to, że po ugotowaniu nie robi się z niego nieprzyjemna papka. Ziarna są lekko twardawe i posiadają ciekawą konsystencję. Są szkliste, chrupkie i bardzo dobrze smakują.  Najbardziej lubię pęczak w towarzystwie warzyw, bez dodatku mięsa. Kiedy dodaję do niego mięso... jakoś mi ono nie pasuje. Bo pęczak nie jest takim neutralnym dodatkiem jak np. ryż. On sam w sobie stanowi już danie główne. Dlatego moim zdaniem idealnie nadaje się na takie właśnie bezmięsne potrawy. Poniżej podają przepis na bardzo proste, szybkie w wykonaniu i smaczne kaszotto z batatami.


Przepis na kaszotto z pęczaku
Składniki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryka
  • batat
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • świeża kolendra
  • sól

Posiekaną cebulę podsmażyć w garnku o grubym dnie. Dodać przetarty czosnek. Paprykę i batata pokroić w kostkę. Razem z kaszą wrzucić do garnka. Chwilę razem smażyć, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i zalać wodą do poziomu warzyw. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać soczewicę. Podawać z kolendrą.






You Might Also Like

2 komentarzy

  1. Seria o kaszach zaczyna się bardzo ciekawie. Proszę o więcej! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook