Curry z ciecierzycy

10 grudnia


Aromatyczne wegetariańskie curry przygotowane na mleku kokosowym domowej roboty. Ciecierzyca nie należy do najpopularniejszych strączkowych, a szkoda bo jest jednym z najlepszych. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej kosztować, koniecznie wypróbujcie ją w tym zestawieniu.


Ciecierzycę, tak jak inne strączkowe należy obowiązkowo namoczyć przed gotowaniem. Nie warto kupować tej w puszcze, gotowanie jest bardzo proste i najlepiej przyrządzić ją samemu. To samo dotyczy mleka kokosowego. Te kupne naszpikowane jest chemią, a samodzielne zrobienie zdrowego mleka w domu nie jest zbyt trudne. Takie mleko jest też o wiele tańsze. Można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów, do dań wytrawnych, słodkich, można użyć do owsianki zamiast zwykłego mleka lub po prostu wypić.


Curry z ciecierzycy jest idealnym posiłkiem dla tych, którzy chcieliby zjeść coś bezmięsnego a nie wiedzą jak się za to zabrać :). Uwaga! Jest mocno uzależniające!

Przepis na curry z ciecierzycy
Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego

Ciecierzycę zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 12 godzin. Następnie wodę wylać, opłukać ciecierzycę na sitku i gotować do miękkości ok. 1-1,5 godziny. Nie dodawać od razu soli, ponieważ wtedy ciecierzyca stwardnieje. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania.

W garnku zeszklić cebulę. Dodać przetarty czosnek i chwilę razem posmażyć. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Skropić wodą jeśli zaczną przywierać do dna.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przecier. Zagotować. Wrzucić odcedzoną ciecierzycę, zalać mlekiem kokosowym i gotować ok. 15 minut aż sos zgęstnieje.

Curry podawać z brązowym ryżem, gotowanym z dodatkiem kurkumy. Można posypać kolendrą.


Przepis na domowe mleko kokosowego
Składniki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki ciepłej wody

Wiórki namoczyć w wodzie min. 1 godzinę. Jeśli nie mamy tyle czasu też wyjdzie, ale najlepiej jest moczyć jak najdłużej. Miksować w blenderze na wysokich obrotach przez kilka minut. Dokładnie odcisnąć przez sitko lub gazę.




You Might Also Like

3 komentarzy

  1. Nie wiedziałam, że tak łatwo robi się mleko kokosowe! aż mnie to zachęciło :) tak samo jak stwierdzenie: " jest idealnym posiłkiem dla tych, którzy chcieliby zjeść coś bezmięsnego a nie wiedzą jak się za to zabrać" :D
    aS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to świetnie!:) Co do mleka to mogę jeszcze dodać, że warto poszukać wiórków bez dodatku siarki. Ja kupuję w Lidlu. Można też kupować ekologiczne.

      Usuń
  2. Dobre danie na piątek. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook