Zupa groszkowa

26 listopada

Wesoła i kolorowa zupa na poprawę humoru. Zdecydowanie dla wielbicieli groszku :) Zupa jest ciekawa w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi bazylii. Kiedy na dworze jest szaro i zimno, wprowadza letni nastrój w naszym domu :)


Przepis
Składniki (6 porcji)
  • 2,5 l wody
  • włoszczyzna
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 80 g boczku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki groszku (świeży lub mrożony)
  • 5 łyżek śmietany
  • posiekane liście bazylii
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Zagotować wodę. Dodać obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotować ok. 45 min. Włoszczyznę wyjąć, osobno odłożyć marchewkę i pokroić na plasterki.

Podsmażyć boczek aż będzie chrupki i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wszystko razem gotować przez 15 min. Po tym czasie wrzucić groszek i gotować jeszcze przez 5 min.

Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę. Zupę zabielić zupę śmietaną i dodać natkę pietruszki razem z bazylią.


Korzystałam z tego przepisu (z moimi zmianami).

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook