Orkiszowo - żurawinowe muffinki w polewie czekoladowej z nutą pomarańczy

20 listopada


Jedne z najlepszych muffinek jakie do tej pory jadłam. Może to za sprawdą mąki orkiszowej, może żurawiny z pomarańczą, a może wszystkiego po trochu. Żurawina jest dość cierpka w smaku, ale razem ze słodkim ciastem okazała się bardzo ciekawym zestawieniem. Gdy pierwszy raz skosztowaliśmy muffinek, nie byłam pewna czy dodawanie żurawiny było dobrym pomysłem. Cierpki smak był dość zaskakujący i w niczym nie przypominał np. rodzynek czy choćby żurawiny suszonej. Jednak w miarę jedzenia okazało się, że... ciasto jest po prostu pyszne! Żurawina jest bardzo orzeźwiającym dodatkiem i dzięki temu smaki doskonale się równoważą. Po zjedzeniu muffinki nie mamy uczucia przesłodzenia. Jest to trochę niebezpieczne bo może zwiększyć ilość zjedzonych słodkości ;) Do tego wszystkiego należy jeszcze dodać czekoladową polewę pachnącą pomarańczą i mamy muffinki doskonałe.

Przepis

Składniki (12 muffinek)
  • 260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 g cukru (100 g + 50 g)
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • pół szklanki mleka
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g żurawiny
  • czekolada gorzka
  • skórka otarta z pomarańczy

Żurawinę wymieszać z 50 g cukru. Podgrzewać w rondelku aż owoce częściowo popękają. Odstawić do wystudzenia.

Składniki suche dokładnie wymieszać. Osobno wymieszać składniki mokre a następnie połączyć obydwie masy. Dodać żurawinę i wszystko razem szybko przemieszać. Mieszać krótka i niedokładnie - ciasto ma pozostać lekko grudkowate. W razie potrzeby dolać więcej mleka.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki wypełniać ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 30 min do lekkiego zrumienienia.

Przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, uważać żeby jej nie przypalić! Dodać otartą skórkę z pomarańczy i opcjonalnie łyżeczkę cukru. Udekorować wystudzone muffiny.



You Might Also Like

2 komentarzy

  1. Wyglądają na dobrze upieczone. Piekłaś w piekarniku z góry i z dołu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Facebook