Jesienny makaron z warzywami i boczkiem

17 listopada

Uwielbiam gotować :) Największą przyjemność sprawia mi wypróbowywanie nowych przepisów. Dlatego zazwyczaj kończy się na tym, że większość potraw które przygotowuje jest nowa. Natomiast są takie dania, do których nie da się nie wracać. I do nich zdecydowanie dołączy ten makaron.


Idealny na jesienną porę, z pysznymi warzywami, dynią i odrobiną boczku. Zbiory dyni już się skończyły, ale nadal można ją przechowywać i cieszyć się nią aż do marca. Dynia jest bardzo zdrowa i w sezonie warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Można ją wykorzystywać na naprawdę różnorodne sposoby, nie tylko do zupy. Dynię, (która tak naprawdę jest rodzajem jagody!) możemy podawać na sposób słodki lub wytrawny. Dzisiaj w tej drugiej wersji. 

Przepis
Składniki (2 porcje)
  • 150 g makaronu penne
  • 80 g boczku
  • połowa małej dyni hokkaido razem z pestkami (ok. 350 g)
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • duży pomidor
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
Boczek i warzywa pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce. Usmażyć boczek, dodać cebulę, czosnek i zeszklić. Włożyć dynię i smażyć ok. 3 min.
Dodać pomidor i koncentrat, w razie konieczności podlać wodą i dusić pod przykryciem. Po uplywie 10 min dodać resztę warzyw. Posolić do smaku. Dusić ok. 15 min.
Makaron ugotować. Warzywa z boczkiem doprawić ziołami prowansalskimi i wymieszać z makaronem. Posypać posiekaną natką pietruszki.







You Might Also Like

2 komentarzy

Dziękuję za Twój komentarz.

Popularne w tym miesiącu

Facebook